facebook           

Barnleksaker

Barnleksaker på nätet

Barn har alltid lekt och kommer alltid att leka. Barnleksaker finns det gott om, allt från vackra och traditionella träleksaker för barn till dagens datorspel för cybergenerationen. Ordet leksaker har endast existerat i svenska språket sedan 1700-talet. Och även då kom det från isländskans ord leika – ett ord som syftar på de föremål som barn använder vid lek (leksaker).

Barnleksaker förr

Redan hos de gamla egyptierna hade man olika former av barnleksaker. I egyptiska gravar finns lämningar av leksaker i form av olika sorters bollar, spel, dockor, mekaniska leksaker, husgeråd och andra delvis söndervittrade träleksaker som var dåtidens barnleksaker. Inte bara egyptierna tyckte om barnleksaker, även i antikens Grekland och t.o.m. från det romerska riket finns lämningar av barnleksaker i trä och lera. Aristoteles och Platon diskuterar barnleksaker.Barnleksaker i trä – klassiskt som på romartiden och hos de gamla grekerna. Tänk er Aristoteles och Platon spatserande omkring i antikens Grekland filosoferande om både den ena leksaken efter den andra, roliga barnleksaker åt barnen och hur man enklast täljer träleksaker åt barnen. Det var väl inte det absolut enklaste att köpa barnleksaker åt barn och barnbarn på den tiden. 🙂 Älskling, kan du gå och handla barnleksaker åt barnen i eftermiddag? 🙂

Barnleksaker under medeltiden

Barnleksaker från medeltiden finns det väldigt få bevarade av. Man har lyckats hitta tennfigurer och tennsoldater som är över 800 år gamla (från 1200-talet). Ungefär 200 år senare under 1400-talet ökade leksakstillverkningen av barnleksaker. Barnleksaker från Nürnberg (dagens Tyskland) kom att bli en stor exportframgång och barnleksaksproduktionen byggdes successivt upp till att på 1850-talet ha över 260 företag som alla sysslade med tillverkning av barnleksaker i en form eller annan.

Barnleksaker i Sverige

I Sverige kom inte leksakstillverkningen av barnleksaker igång förrän för ca 150 år sedan. Ingen kan väl ha undgått gamla BRIO även om det fanns betydligt fler som sysslade med barnleksaker. Med de importsvårigheter som fanns i samband med världskrigen kom flertal svenska leksakstillverkare av barnleksaker igång med sina verksamheter. Under decennierna 1950 och 1990 kom mycket av den svenska leksakstillverkningen på skam och ersattes med andra länder för produktion av barnleksaker. Tyvärr är inte Sveriges leksakstillverkning det den en gång varit då i princip all produktion lagts ut i andra leksaksländer.

Träleksaker

Barnleksaker åt glada barn. Gladast blir de så klart av träleksaker. Träleksakers fiende nummer ett är inte import från låglöneländer, träleksakers fiende nummer 1 är plast (!). Plast är så billigt att producera att allt till både höger och vänster numera är i plast. Majoriteten av alla barnleksaker du hittar ute i handeln är just plast. Vi på Ekorren & Nöten Träleksaker kommer dock att stå för det tradtionella, klassiska och tidlöst vackra som barnleksaker i trä faktiskt är. Att våra barnleksaker är pedagogiskt uppbyggda med byggklossar för mycket hjärnaktivitet är extra plus.

Barnleksaker åt varje barn! Träleksaker åt varje lekfull själ! Barn, leksakeroch glädje!